Μην αγχώνεστε! Η γυναικεία υγεία έχει προκλήσεις. Τα γυναικολογικά προβλήματα είναι συχνά. Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε γι’ αυτά. Η έγκαιρη αναγνώριση είναι κρίσιμη. Πολλές παθήσεις διαγιγνώσκονται νωρίς. Αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά στις μέρες μας. Ας δούμε τα συνηθισμένα γυναικολογικά προβλήματα. Μάθετε πώς να τα αναγνωρίζετε.
Κολπίτιδες: Μια Συχνή Ενόχληση
Περίληψη: Η κολπίτιδα είναι φλεγμονή του κόλπου. Επηρεάζει πολλές γυναίκες. Συχνά συνδέεται με λοιμώξεις.
Η κολπίτιδα είναι μια φλεγμονή. Εμφανίζεται στον γυναικείο κόλπο. Περιγράφει ένα εύρος καταστάσεων. Αυτές περιλαμβάνουν φλεγμονές ή μικροβιακές λοιμώξεις. Πολλές φορές, επεκτείνεται. Μπορεί να αφορά και το αιδοίο ή τον τράχηλο.
Είναι εξαιρετικά συχνή. Το 75% των γυναικών θα εμφανίσει κολπίτιδα. Αυτό συμβαίνει κάποια στιγμή στη ζωή του. Το 40-50% θα την εκδηλώσει ξανά. Υπάρχει έξαρση το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται στη ζέστη και την υγρασία. Ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων. Είναι επίσης συχνές στην εγκυμοσύνη.
Μερικές φορές, δεν υπάρχουν συμπτώματα. Η διάγνωση γίνεται τυχαία. Συμβαίνει σε μια γυναικολογική εξέταση. Ή κατά το τεστ Παπ.
Είδη Κολπίτιδας:
- Βακτηριακή κολπίτιδα: Οφείλεται σε υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτά ζουν φυσιολογικά στον κόλπο.
- Καντιντίαση: Προκαλείται από μύκητα. Συνήθως είναι η Candida albicans.
- Τριχομονίαση/τριχομονάδωση: Αιτία είναι ένα παράσιτο. Μεταδίδεται συνήθως σεξουαλικά.
- Κολπική ατροφία (ατροφική κολπίτιδα): Συμβαίνει μετά την εμμηνόπαυση. Είναι αποτέλεσμα μειωμένων οιστρογόνων.
Συμπτώματα Κολπίτιδας:
- Αλλαγές στα κολπικά υγρά (χρώμα, οσμή, ποσότητα).
- Ερεθισμός ή φαγούρα στον κόλπο.
- Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.
- Πόνος κατά την ενούρηση.
- Περιορισμένη κολπική αιμορραγία ή κηλίδες αίματος (spotting).
Αίτια Κολπίτιδας:
- Ιοί (π.χ. HPV, έρπης γεννητικών οργάνων).
- Διάφορα μικρόβια (π.χ. κολοβακτηρίδιο).
- Βακτηρίδια (π.χ. Gardnerella vaginalis).
- Μύκητες (η πιο συχνή αιτία).
- Τριχομονάδες (Trichomonas vaginalis).
- Χλαμύδια.
- Μυκόπλασμα (συνδέεται με αποβολές στην εγκυμοσύνη).
- Ατροφική κολπίτιδα (σε εμμηνόπαυση ή πριν την εφηβεία).
Ενδομητρίωση: Ο Πόνος Που Δεν Πρέπει Να Αγνοήσετε
Η ενδομητρίωση αναπτύσσεται εκτός της μήτρας. Προκαλεί πόνο και άλλα συμπτώματα. Επηρεάζει έως 10% των γυναικών.
Η ενδομητρίωση αφορά τον ιστό. Αυτός μοιάζει με το ενδομήτριο. Το ενδομήτριο είναι η επένδυση της μήτρας. Στην ενδομητρίωση, αυτός ο ιστός αναπτύσσεται εκτός της μήτρας. Συχνές περιοχές είναι οι ωοθήκες (ενδομητρίωμα), πίσω από τη μήτρα ή στο περιτόναιο.
Αυτός ο ιστός προκαλεί προβλήματα. Δημιουργεί φλεγμονή και πόνο. Συχνά οδηγεί σε υπογονιμότητα. Μπορεί να προκαλέσει βαριές περιόδους. Είναι ένα από τα συχνότερα γυναικολογικά προβλήματα. Εμφανίζεται σε ποσοστό 7% έως 10%.
Συμπτώματα Ενδομητρίωσης:
- Πόνος χαμηλά στην κοιλιά: Αυτό είναι το πιο συχνό σύμπτωμα. Η ένταση δεν συνδέεται πάντα με την έκταση της πάθησης.
- Έντονη δυσμηνόρροια (πόνος περιόδου).
- Ο πόνος περιόδου χειροτερεύει με τον καιρό.
- Χρόνιος πόνος χαμηλά και πίσω στη λεκάνη.
- Πόνος κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ.
- Γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
- Επίπονες εντερικές κινήσεις και ούρηση στην περίοδο.
- Βαριές και μακριές περίοδοι.
- Μικρή διαφυγή αίματος ανάμεσα στις περιόδους (spotting).
- Υπογονιμότητα.
Διάγνωση της Ενδομητρίωσης:
Υποψία μπαίνει από το ιστορικό σας. Επίσης, από τη γυναικολογική εξέταση. Ο γυναικολόγος μπορεί να ψηλαφήσει εστίες. Ο υπέρηχος μπορεί να δείξει κύστεις στις ωοθήκες. Ο δείκτης CA 125 μπορεί να είναι αυξημένος. Δεν είναι όμως απόλυτος δείκτης. Αν η εξέταση και ο υπέρηχος δεν είναι σαφείς, βοηθά η μαγνητική τομογραφία. Η πιο σίγουρη διάγνωση γίνεται με λαπαροσκόπηση. Ο γιατρός βλέπει τις εστίες απευθείας.
Ο Ιός HPV: Γνωρίστε τον Κίνδυνο και την Πρόληψη
Ο HPV είναι ένας συχνός ιός. Μεταδίδεται σεξουαλικά. Μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα ή αλλοιώσεις. Η πρόληψη είναι σημαντική.
Ο HPV είναι ο Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων. Είναι μια ευρεία ομάδα ιών. Μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο. Προκαλεί οξυτενή κονδυλώματα. Μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές αλλοιώσεις. Σπανιότερα, προκαλεί καρκίνο. Συχνότερα αφορά τον τράχηλο της μήτρας.
Ο ιός μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά. Αφορά κολπική, πρωκτική ή στοματική επαφή. Μπορεί να μεταδοθεί και μέσω του δέρματος. Είναι πιο συχνός σε νέες γυναίκες. Ειδικά αν είναι σεξουαλικά ενεργές. Ο κίνδυνος μειώνεται μετά τα 35. Πολλές λοιμώξεις δεν έχουν συμπτώματα. Μπορεί να έχετε μολυνθεί χωρίς να το ξέρετε.
HPV και οξυτενή κονδυλώματα
Περίπου 12 στελέχη προκαλούν οξυτενή κονδυλώματα. Οι τύποι 6 και 11 είναι οι πιο συχνοί. Θεωρούνται χαμηλού κινδύνου. Δεν προκαλούν καρκίνο. Εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να είναι εξωτερικά ή εσωτερικά. Αντιμετωπίζονται με θεραπεία. Αυτή μπορεί να είναι τοπική ή χειρουργική.
HPV και Πρόληψη
Δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για τον ίδιο τον ιό. Υπάρχει μόνο για τα κονδυλώματα. Γι’ αυτό, η πρόληψη είναι το κλειδί. Τα εμβόλια κατά του HPV προστατεύουν. Καλύπτουν συγκεκριμένα στελέχη. Ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται. Αυτό συμβαίνει με τη μείωση των σεξουαλικών συντρόφων. Το προφυλακτικό μειώνει τον κίνδυνο. Ωστόσο, ο ιός μεταδίδεται και με δερματική επαφή. Αυτό μπορεί να συμβεί σε περιοχές που δεν καλύπτονται.
Άλλα Συχνά Γυναικολογικά Προβλήματα
Εκτός από κολπίτιδες, ενδομητρίωση και HPV, υπάρχουν κι άλλα κοινά γυναικολογικά ζητήματα. Περιλαμβάνουν ινομυώματα, πολύποδες, κύστεις και διαταραχές περιόδου.
Ινομυώματα
Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι. Σχηματίζονται στο μυϊκό ιστό της μήτρας. Είναι αρκετά συχνή πάθηση. Περίπου 40% των γυναικών άνω των 30 έχουν ινομυώματα. Στην κλιμακτήριο, φτάνουν το 50%. Το σχήμα και το μέγεθος διαφέρουν. Συνήθως αυξάνονται μέχρι την εμμηνόπαυση. Μετά μειώνονται λόγω ορμονών.
Κατηγορίες Ινομυωμάτων (ανάλογα με τη θέση):
- Ενδοτοιχωματικά: Μέσα στο τοίχωμα της μήτρας.
- Υποβλεννογόνια: Προβάλλουν στο εσωτερικό της μήτρας.
- Υποορογόνια: Στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας. Μπορεί να συνδέονται με μίσχο.
Πολύποδες
Οι πολύποδες είναι καλοήθη μορφώματα. Εξαρτώνται από τις ορμόνες. Βρίσκονται μέσα στη μήτρα (ενδομητρικοί) ή στον τράχηλο (ενδοτραχηλικοί). Εμφανίζονται συνήθως σε γυναίκες άνω των 40. Συνιστάται η αφαίρεσή τους. Ένα μικρό ποσοστό μπορεί να είναι κακοήθεις.
Κύστες
Οι κύστες ωοθηκών σπάνια έχουν συμπτώματα. Συχνά είναι ήπια. Εντοπίζονται σε γυναικολογικό έλεγχο ρουτίνας. Κάποιες φορές υπάρχει πόνος. Μπορεί να συμβεί κατά το σεξ, την ούρηση ή την εντερική κίνηση. Επίσης, μπορεί να υπάρχει ενόχληση στην κοιλιά. Μεγάλες κύστεις μπορεί να προκαλέσουν συστροφή ωοθήκης. Αυτό προκαλεί έντονο πόνο που έρχεται και φεύγει. Σπάνια αιμορραγούν ή σπάνε. Τότε προκαλούν ξαφνικό, δυνατό πόνο. Η διάγνωση γίνεται με διακολπικό υπέρηχο. Αυτός απεικονίζει τα εσωτερικά όργανα. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τον τύπο της κύστης.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Εδώ υπάρχουν πολλές μικρές κύστεις. Οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές. Χαρακτηρίζεται από διαταραχές περιόδου. Επίσης, τριχοφυΐα και ακμή. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας. Συχνά συνδέεται με παχυσαρκία. Παρατηρούνται και μεταβολικές διαταραχές. Ένα παράδειγμα είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτή προκαλεί δυσανεξία στους υδατάνθρακες.
Η θεραπεία ποικίλλει. Μπορεί να περιλαμβάνει αντισυλληπτικά. Ή συνδυασμό ορμονών. Κάποιες φορές δίνονται φάρμακα για την ινσουλίνη. Τα αντισυλληπτικά ρυθμίζουν την περίοδο. Μειώνουν τριχοφυΐα και ακμή. Μειώνουν τα ανδρογόνα. Περιορίζουν επίσης τον κίνδυνο καρκίνου ενδομητρίου.
Πολλές γυναίκες βλέπουν βελτίωση. Βοηθά η γυμναστική. Επίσης, διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες. Η απώλεια κιλών είναι σημαντική.
Διαταραχές περιόδου
Ένας φυσιολογικός κύκλος είναι 28 ημερών. Μικρές αποκλίσεις είναι συνηθισμένες. Η περίοδος διαρκεί συνήθως 3-5 ημέρες. Οι διαταραχές είναι διάφορες.
Τύποι Διαταραχών Περιόδου:
- Συχνομηνόρροια: Η περίοδος έρχεται νωρίτερα. Είναι σε διάστημα <21 ημερών. Συχνά οφείλεται σε ορμονικά ή ψυχολογικά αίτια.
- Αραιομηνόρροια: Η περίοδος καθυστερεί. Έρχεται σε διάστημα >35 ημερών. Συχνά οφείλεται σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
- Αμηνόρροια: Δεν εμφανίζεται περίοδος. Μπορεί να μην έχει έρθει καθόλου (πρωτοπαθής, <15 ετών). Ή να έχει σταματήσει σε ενήλικες (>3 μήνες, δευτεροπαθής). Η πιο συχνή αιτία δευτεροπαθούς είναι η εγκυμοσύνη.
- Ολιγομηνόρροια: Πολύ μικρή απώλεια αίματος. Ή διάρκεια <2 ημερών.
- Πολυμηνόρροια: Μεγάλη απώλεια αίματος. Ή διάρκεια >7 ημερών (μηνορραγία).
Συνήθεις παράγοντες που προκαλούν διαταραχές:
- Εφηβεία.
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
- Ορμονικές διαταραχές (π.χ. αυξημένη προλακτίνη).
- Αντισυλληπτικά ή άλλα φάρμακα.
- Αύξηση ή απώλεια βάρους.
- Υπερβολική σωματική άσκηση.
- Στρες.
- Εμμηνόπαυση ή πρώιμη εμμηνόπαυση.
Η Σημασία της Έγκαιρης Διάγνωσης
Όπως είδαμε, πολλά γυναικολογικά προβλήματα είναι κοινά. Από απλές φλεγμονές έως πιο σύνθετες καταστάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πάντα καλύτερη. Ακόμα και οι πιο σοβαρές παθήσεις αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά όταν διαγνωστούν νωρίς.
Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το σώμα σας. Μην αγνοείτε τα συμπτώματα. Αλλαγές στα υγρά, πόνος, διαταραχές στην περίοδο – όλα μπορεί να είναι ενδείξεις.
Μην Αμελείτε τον Γυναικολογικό Έλεγχο
Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος. Συμπεριλαμβάνει την κλινική εξέταση. Επίσης, το τεστ Παπ και τον υπέρηχο. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να εντοπίσουν προβλήματα νωρίς. Ακόμα και όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Μην φοβάστε να μιλήσετε ανοιχτά με τον γυναικολόγο σας. Εκείνος είναι ο κατάλληλος να διαγνώσει και να προτείνει λύσεις. Η υγεία σας είναι το πιο σημαντικό!
Σημείωση: Οι πληροφορίες του άρθρου προορίζονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Συμβουλευτείτε πάντα τον θεράποντα ιατρό για εξατομικευμένη καθοδήγηση.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι