Μικροβιώμα – Ενδομητρίτιδα

Μικροβιώμα – Ενδομητρίτιδα

Το ανθρώπινο μικροβίωμα δηλαδή,το σύνολο των μικροοργανισμών που βρίσκεται μέσα ή πάνω στο ανθρώπινο σώμα συμμετέχει στο αποτύπωμα μας και από μερικούς αναφέρεται ως 2ο ανθρώπινο γονιδίωμα.
Αν και η συμβιωτική αυτή σχέση είναι γνωστή αρκετά χρόνια η κατανόηση του φυσιολογικού και παθοφυσιολογικού ρόλου του μικροβιώματος είναι περιορισμένη.
Η μελέτη του μικροβιώματος στην γυναικολογία επικεντρωνόταν στον έλεγχο του κόλπου ενώ η εμδομητρική κοιλότητα θεωρούνταν στείρα και η ύπαρξη βακτηρίων συνδεόταν με μόλυνση -φλεγμονή.
Πρόσφατες όμως μελέτες ,εκμεταλλευόμενες την ανίχνευση του 16s rRNa ενός μοναδικού γονίδιο των βακτηρίων κατέδειξαν την ύπαρξη συμβιωτικών βακτηρίων σε περιοχές που παλαιότερα θεωρούσαμε στείρες όπως η ενδομητρική κοιλότητα.

 

Οι διαταραχές στην ποιοτική και ποσοτική σύσταση των βακτηριών που φυσιολογικά υπάρχουν στον οργανισμό μας έχουν ως συνέπεια την ανάπτυξη ευκαιριακών παθογόνων μικροοργανισμών ικανών να απειλήσουν την υγεία μας.
Το φυσιολογικό μικροβίωμα του κόλπου επηρεάζεται από την ηλικία και τις ορμονικές διακυμάνσεις .Στην ενήλικη ζωή υπό την επίδραση των οιστρογόνων ,την αυξηση του γλυκογόνου και την μείωση του pH επικρατούν τα στελέχη των γαλακτοβακιλλων.
Σε ένα πρώτο βήμα προς την εξατομικευμένη ιατρική του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος μελετάται και η σχέση της γονιμότητας με την διαφοροποίηση του μικροβιώματος .Μια πρωτοποριακή μελέτη κατέγραψε και κατηγοριοποίησε σε 5 ομάδες και ανάλογα με την φυλή ,με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους ,PCR και 16s RRNA gene sequencing , το κολπικό μικροβίωμα.
Έγκριτες μελέτες σε άρθρα δημοσιευμένα σε ειδικά περιοδικά για την ανθρώπινη αναπαραγωγή (Human Reproduction) έδειξαν ότι το κολπικό μικροβίωμα αποτελεί προγνωστικό δείκτη για την έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η ανάλυση των δεδομένων στις μελέτες αυτές συσχετίζουν την παρουσία ή την απουσία κάποιων μικροοργανισμών με την πιθανότητα επίτευξης κύηση.

 

Σημαντικός ευνοϊκός δείκτης ήταν η ύπαρξη υψηλού φορτίου γαλακτοβάκιλλων .
Σε μια μελέτη AJOG εγινε διερεύνηση της συσχέτισης του μικροβιώματος του ενδομητρίου , διαφορετικό από το μικροβίωμα του κόλπου και εκτίμηση της σημασίας του στην έκβαση του αποτελέσματος σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

Αποδείχθηκε ότι το μικροβίωμα του ενδομητρίου δεν αποτελεί επιμόλυνση από τον κόλπο και η διαταραχή του επηρεάζει αρνητικά το αποτέλεσμα της εξωσωματικής. Ένας άλλος αρνητικός παράγοντας στην έκβαση της εξωσωματικής αποτελεί η φλεγμονή του ενδομητρίου ,η χρόνια ενδομητρίτιδα η οποία διαγιγνώσκεται με ακρίβεια υστεροσκοπικά.
Στην εξέταση της υστεροσκόπησης αξιολογείται υπό άμεση όραση το ενδομήτριο και επιτρέπεται η στοχευμένη επιλογή της αντιβιοτικής αγωγής, με στόχο την αποκατάσταση της ισορροπίας του ενδομητρίου.

 

Μελετάται επίσης η βελτίωση του μικροβιώματος ,όπου εκτός από τα εμπορικά σκευάσματα ,όπως υπόθετα κολπικά με γαλακτοβάκιλλους , σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή. Τροφές επίσης των οποίων η ένταξη στην διατροφή βελτιώνουν το μικροβίωμα μας αποτελούν το προβιοτικό γάλα ,κεφίρ, γιαούρτι ,σπαράγγια ,σκόρδο ,πίτουρο σιταριού και μπανάνες.
Τα τελευταία χρόνια έγινε κατανοητό ότι η επιτυχής εμφύτευση απαιτεί έναν διάλογο συγχρονισμού μεταξύ του εμβρύου και του ενδομητρίου. Η σημασία της ισορροπίας του μικροβιώματος φαίνεται να είναι καθοριστική ώστε κάποιοι μικροοργανισμοί να μην είναι πλέον εχθροί αλλά σύμμαχοι ,άλλωστε είναι οι μόνιμοι συγκάτοικοι μας.