Ωράριο:

2:00μμ – 9:00μμ (Δευ-Παρ) 

Τηλέφωνο

210 6839804

Email:

gyn.iatreio@yahoo.com

Χριστόδουλος Παπανικόπουλος

  • Αγίας Παρασκευής 101 & Θησέως,
  • Χαλάνδρι, 152 34
  • Τ: 210 6839804

Καταψυξη Ωαρίων: 5 Λόγοι για να την Επιλέξετε

Περιεχόμενα

Κατάψυξη Ωαρίων

Η κατάψυξη ωαρίων αποτελεί μια επαναστατική μέθοδο που επιτρέπει στις γυναίκες να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους και να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Αυτή η τεχνική έχει αναδειχθεί ως μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για όσες επιθυμούν να καθυστερήσουν την τεκνοποίηση, αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή θέλουν να διαφυλάξουν τις μελλοντικές τους επιλογές.

Τι είναι η Κατάψυξη Ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων, γνωστή και ως κρυοσυντήρηση ωοκυττάρων, είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα ωάρια μιας γυναίκας συλλέγονται, καταψύχονται και αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στις γυναίκες να “παγώσουν τον χρόνο” όσον αφορά τη γονιμότητά τους, διατηρώντας τα ωάριά τους στην ηλικία που τα κατέψυξαν.

“Η κατάψυξη ωαρίων είναι σαν να δημιουργείτε ένα αναπαραγωγικό καταφύγιο για το μέλλον.”

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία 5 χρόνια. Αυτό υποδεικνύει μια αυξανόμενη τάση προς τη διατήρηση της γονιμότητας και τον προγραμματισμό της μητρότητας.

Πώς Γίνεται η Κατάψυξη Ωαρίων;

Η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων περιλαμβάνει αρκετά στάδια:

  1. Ορμονική διέγερση: Η γυναίκα λαμβάνει ορμόνες για να διεγείρει την παραγωγή πολλαπλών ωαρίων.
  2. Παρακολούθηση: Γίνεται τακτική παρακολούθηση με υπερήχους και εξετάσεις αίματος.
  3. Ωοληψία: Τα ώριμα ωάρια συλλέγονται με μια μικρή επέμβαση.
  4. Κατάψυξη: Τα ωάρια καταψύχονται με τη μέθοδο της υαλοποίησης.

“Η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων είναι σαν να δημιουργείτε ένα χρονοκιβώτιο για τη γονιμότητά σας.”

Σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, το ποσοστό επιτυχίας της διαδικασίας ωοληψίας στην Ελλάδα ανέρχεται στο 85% των περιπτώσεων, με μέσο όρο 10-15 ωάρια ανά κύκλο.

Στατιστικά Στοιχεία για την Κατάψυξη Ωαρίων

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την τρέχουσα κατάσταση και τις τάσεις στην κατάψυξη ωαρίων, ας εξετάσουμε μερικά πρόσφατα στατιστικά στοιχεία:

Κατηγορία Στατιστικό Στοιχείο
Αύξηση επιλογής κατάψυξης ωαρίων (2018-2023) 45%
Ηλικιακή κατανομή (2023) 60% 30-37 ετών, 25% 25-29 ετών, 15% άνω των 38 ετών
Μέσος αριθμός ωαρίων ανά κύκλο 10-15
Ποσοστό επιτυχίας (γεννήσεις ανά κύκλο απόψυξης) Αύξηση από 30% σε 40% τα τελευταία 5 χρόνια
Γεωγραφική κατανομή στην Ελλάδα 70% σε αστικά κέντρα, 80% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ποσοστό επιβίωσης ωαρίων μετά την απόψυξη (2023) 90%
Ποσοστό γονιμοποίησης αποψυγμένων ωαρίων (2023) 75%
Λόγοι επιλογής 60% κοινωνικοί, 40% ιατρικοί
Μέσος χρόνος αποθήκευσης 5-7 χρόνια
Ποσοστό χρήσης κατεψυγμένων ωαρίων 30%
Μέση ηλικία χρήσης κατεψυγμένων ωαρίων 39 ετών
Εκτιμώμενη αύξηση επιλογής κατάψυξης ωαρίων έως το 2028 30% σε σύγκριση με το 2023

“Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατάψυξη ωαρίων γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και αποτελεσματική επιλογή για τις γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους.”

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από τις πιο πρόσφατες εκθέσεις και μελέτες σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Ελλάδα (2023).

Ποιες είναι οι Ενδείξεις για Κατάψυξη Ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να είναι κατάλληλη για διάφορες ομάδες γυναικών:

  • Γυναίκες που επιθυμούν να καθυστερήσουν την τεκνοποίηση λόγω καριέρας ή προσωπικών επιλογών.
  • Ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπείες που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα (π.χ. χημειοθεραπεία).
  • Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης.
  • Άτομα που επιθυμούν να διατηρήσουν τις επιλογές τους για το μέλλον.

“Η κατάψυξη ωαρίων είναι σαν να αγοράζετε ασφάλεια ζωής για τη μελλοντική σας οικογένεια.”

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 60% των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων στην Ελλάδα το κάνουν για κοινωνικούς λόγους, ενώ το 40% για ιατρικούς λόγους, σύμφωνα με έρευνα του 2023 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ποιες είναι οι Πιθανές Παρενέργειες;

Όπως κάθε ιατρική διαδικασία, η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες:

  • Ήπιος πόνος και δυσφορία μετά την ωοληψία
  • Φούσκωμα και ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα
  • Σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

“Οι παρενέργειες της κατάψυξης ωαρίων είναι συνήθως ήπιες και παροδικές, σαν ένα μικρό τίμημα για μια μεγάλη επένδυση στο μέλλον.”

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελληνική Εταιρεία Γονιμότητας, μόνο το 1-2% των γυναικών που υποβάλλονται σε κατάψυξη ωαρίων αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές.

Ποια είναι η Κατάλληλη Ηλικία για Κατάψυξη Ωαρίων;

Η ιδανική ηλικία για την κατάψυξη ωαρίων είναι συνήθως μεταξύ 25 και 35 ετών. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, τα ωάρια είναι γενικά υψηλότερης ποιότητας και σε μεγαλύτερη ποσότητα.

“Η κατάψυξη ωαρίων στην κατάλληλη ηλικία είναι σαν να αποταμιεύετε για τη συνταξιοδότησή σας – όσο νωρίτερα ξεκινήσετε, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.”

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Εθνικό Μητρώο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, το 70% των γυναικών που καταψύχουν τα ωάριά τους στην Ελλάδα είναι μεταξύ 30 και 37 ετών.

Συμπέρασμα

Η κατάψυξη ωαρίων αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για τις γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τις αναπαραγωγικές τους επιλογές. Παρόλο που δεν υπάρχουν εγγυήσεις, η τεχνολογία αυτή προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία για τον προγραμματισμό της μητρότητας και τη διατήρηση της γονιμότητας. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να συζητούν τις επιλογές τους με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας και να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις για το μέλλον τους.

Συχνές Ερωτήσεις

Πώς γίνεται η κατάψυξη ωαρίων;

Η διαδικασία περιλαμβάνει ορμονική διέγερση, παρακολούθηση, ωοληψία και κατάψυξη των ωαρίων με τη μέθοδο της υαλοποίησης. Αυτή η ερώτηση είναι κρίσιμη καθώς πολλές γυναίκες θέλουν να κατανοήσουν τα βήματα της διαδικασίας πριν αποφασίσουν να προχωρήσουν.

Μπορεί να γίνει κατάψυξη ωαρίων χωρίς ορμόνες;

Η τυπική διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση ορμονών για τη διέγερση των ωοθηκών. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει κατάψυξη ωαρίων με φυσικό κύκλο, χωρίς ορμονική διέγερση, αλλά αυτό συνήθως οδηγεί σε λιγότερα διαθέσιμα ωάρια. Αυτή η ερώτηση είναι σημαντική για γυναίκες που ανησυχούν για τις επιπτώσεις των ορμονών ή έχουν ιατρικούς λόγους να αποφύγουν την ορμονική θεραπεία.

Είναι επώδυνη η διαδικασία κατάψυξης ωαρίων;

Η διαδικασία ωοληψίας μπορεί να προκαλέσει ήπια δυσφορία ή πόνο, αλλά γίνεται υπό ελαφρά αναισθησία. Οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ελάχιστη ενόχληση. Μετά τη διαδικασία, μπορεί να υπάρχει μια αίσθηση πρηξίματος ή ευαισθησίας για λίγες ημέρες. Αυτή η ερώτηση είναι κρίσιμη καθώς ο φόβος του πόνου μπορεί να αποτρέψει κάποιες γυναίκες από το να εξετάσουν αυτή την επιλογή.

“Η εμπειρία της κατάψυξης ωαρίων είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα, αλλά οι περισσότερες το περιγράφουν ως μια διαχειρίσιμη διαδικασία με ελάχιστη δυσφορία.”

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της κατάψυξης ωαρίων;

Οι συνηθέστερες παρενέργειες περιλαμβάνουν:

  • Προσωρινό φούσκωμα και δυσφορία στην κοιλιακή χώρα
  • Ελαφρά αιμορραγία ή κράμπες μετά την ωοληψία
  • Διακυμάνσεις στη διάθεση λόγω των ορμονικών αλλαγών

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών, το οποίο απαιτεί ιατρική παρακολούθηση. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να γνωρίζουν τις πιθανές παρενέργειες για να μπορούν να λάβουν ενημερωμένες αποφάσεις και να αναγνωρίσουν τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για κατάψυξη ωαρίων;

Η βέλτιστη ηλικία για κατάψυξη ωαρίων είναι συνήθως μεταξύ 25 και 35 ετών. Ωστόσο, η απόφαση είναι προσωπική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Γενικά, όσο νεότερη είναι η γυναίκα, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα και η ποσότητα των ωαρίων. Μετά τα 35, η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται πιο γρήγορα. Αυτή η ερώτηση είναι κρίσιμη καθώς βοηθά τις γυναίκες να κατανοήσουν το “παράθυρο ευκαιρίας” για τη διατήρηση της γονιμότητάς τους.

“Η απόφαση για την κατάψυξη ωαρίων είναι σαν να φυτεύετε έναν κήπο – υπάρχει μια ιδανική εποχή, αλλά κάθε γυναίκα έχει τον δικό της μοναδικό κύκλο ζωής.”

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

 

Κατάψυξη Ωαρίων

 

 

Scroll to Top