Διατροφή και εγκυμοσύνη

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η σωστή διατροφή στην κύηση είναι το μεγαλύτερο δώρο το οποίο μπορεί να κάνει η μέλλουσα μαμά στο έμβρυο και στον εαυτό της.
Οι υγιεινές τροφές, η ισορροπημένη διατροφή και η αποφυγή υπερβολικής αύξησης του βάρους μειώνει τους κινδύνους σοβαρών νόσων και επιπλοκών που συνδέονται με την υπερβολική αύξηση του βάρους στην κύηση όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, ο πρόωρος τοκετός και η αποβολή.

Η παλαιά άποψη ότι στην εγκυμοσύνη τρώμε για δύο θα πρέπει να αντικατασταθεί με την γνώση ότι στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να τρώμε δύο φορές πιο υγιεινά.
Υπάρχουν κάποιες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία όμως τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα στην εγκυμοσύνη.

 

Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:

ΑΣΒΕΣΤΙΟ 1000mg

Το ασβέστιο βοηθά στην δημιουργία του σκελετού του εμβρύου βοηθώντας το να χτίσει γερά οστά και δόντια. Η λήψη ασβεστίου γίνεται από το γάλα, τα τυροκομικά προϊόντα το γιαούρτι αλλά και τα ψάρια, όπως οι σαρδέλες και τα λαχανικά.

ΣΙΔΗΡΟΣ

Ο σίδηρος βοηθάει τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο στο έμβρυο. Η λήψη σιδήρου ιδανικά γίνεται από το κόκκινο άπαχο κρέας, το κοτόπουλο το ψάρι τα όσπρια και τα δημητριακά.

 

 

ΙΩΔΙΟ

Το ιώδιο βοηθάει στην ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου .Υπάρχει στα γαλακτοκομικά στα ψάρια στο κρέας και στα αυγά.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α

Η βιταμίνη Α βοηθάει στην καλή όραση ,στο δέρμα και στην ανάπτυξη των οστών .Ιδανικές πηγές της αποτελούν τα καρότα, οι γλυκοπατάτες αλλά και άλλα λαχανικά.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Είναι χρήσιμη στην ανάπτυξη των δοντιών ,ουλών και των οστών αλλά και της άμυνας του οργανισμού.
Τροφές πλούσιές σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, πορτοκάλια γκρέιπφρουτ, ακτινίδια αλλά και λαχανικά όπως το μπρόκολο και οι ντομάτες.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Βοηθάει στην δημιουργία των οστών και των δοντιών και λαμβάνεται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια, όπως οι σαρδέλες.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ B12

Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Φολικό οξύ

Είναι πολύ σημαντικό για την αποφυγή ανωμαλιών του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης .Επίσης συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμβρύου και του πλακούντα. Η έγκυος έχει ανάγκη 600 mcgram φολικού οξέος ημερησίως με καθημερινή λήψη σκευάσματος φολικού οξέος για τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης και σε προγραμματισμένη κύηση και ένα μήνα πριν μείνει έγκυος.
Ιδανικές πηγές του φολικού αποτελούν τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά, τα πορτοκάλια αλλά και τα όσπρια.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται στην κύηση

Τα μεγάλα ψάρια αν και διατροφικά είναι πλούσια συνδέονται με αναφορές για αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων τα οποία ενοχοποιούνται για εμβρυϊκές ανωμαλίες. Ως εκ τούτου ψάρια όπως ο σολομός, ο ξιφίας και ο λευκός τόνος καλό είναι να αποφεύγονται στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Επίσης τροφές συντηρημένες όπως κονσέρβες, αλατισμένων ξηρών καρπών ,συντηρημένα φρούτα με πολύ ζάχαρη, κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γλυκών με λιπαρά δεν πρέπει να λαμβάνονται από τις εγκύους.

 

Παπανικόπουλος Χριστόδουλος
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικευμένος σε θέματα υπογονιμότητος