Βάρος και κύηση

Βάρος και κύηση

Η αύξηση του βάρους στην διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει άμεση σχέση με το βάρος προ της κύησης. Μια γυναίκα υπέρβαρη ή παχύσαρκη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με την διατροφή της ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση του βάρους της. Μια γυναίκα που ήταν ιδιαίτερα αδύνατη προ κυήσεως πρέπει επίσης με την ισορροπημένη διατροφή να αυξήσει το βάρος της για την σωστή υγεία την δική της και του εμβρύου.

Η αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη συνδέεται με την ανάπτυξη του εμβρύου, με τον πλακούντα, το αμνιακό υγρό αλλά και στην διαδικασία του οργανισμού ο οποίος αποθηκεύει λίπος που θα του χρησιμεύσει στην παραγωγή γάλακτος κατά τον θηλασμό.

Σε γυναίκες με φυσιολογικό βάρος προ της κυήσεως το ιδανικό βάρος κατά την εγκυμοσύνη αγγίζει τα 11-12,5Kgr. Στο πρώτο τρίμηνο καλό θα είναι η αύξηση του βάρους να μην ξεπερνάει τα 1-2 Kgr και μετά το πρώτο τρίμηνο 1,5 έως 2 Kgr το μήνα.

Όμως πρέπει να τονισθεί ότι όχι μόνο η υπερβολική αύξηση του βάρους αλλά και η μειωμένη λήψη βάρους έχει αρνητικές συνέπειες στην κύηση. Η ισορροπημένη και σωστή διατροφή εξασφαλίζει τόσο στον οργανισμό της μέλλουσας μητέρας αλλά και στο έμβρυο τις προϋποθέσεις για αρίστη υγεία και μια εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές.

 

 

 

Παπανικόπουλος Χριστόδουλος
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικευμένος σε θέματα υπογονιμότητος